Sverige

Även detta avsnitt är baserat på text som Erik "Slipgrip" Vennevold sammanställt.

Darten kom inte till Sverige i organiserad form förrän på 1960-talet, då allt fler darttavlor började sättas upp på olika näringsställen runt om i landet. Särskilt kraftig var utvecklingen i Stockholm där en pubserie i Pripps' regi tog form. Denna "pubserie" utgjorde grunden till Stockholms Dartförbund (StDF) 1969. Även i Dalarna fanns det organiserad dart tidigt och lördagen den 7 april 1973 bildades Svenska Dartförbundet (SDF) av StDF och Bergslagens Dartförbund (BDF).

Efter SDF:s tillkomst har den organiserade darten spridits över hela landet och 1989 kunde en helt rikstäckande distriktsindelning göras. Pubspelet gav upphov till att föreningar bildades, vilka i allt större omfattning sökte sig till alternativa lokaler i takt med att föreningarnas inre organisation utvecklades. Parallellt med denna utveckling har allt fler dartföreningar bildats på bl.a. fritidsgårdar och skolor, samtidigt som dartsektioner instiftats av befintliga idrotts- eller andra föreningar.

Men ... Darten som fritidssyssla fanns tydligen i Sverige redan på 1500-talet. Wikipedia har en sida med Historiska mord och avrättningar i Stockholm. Under kapitlet "Bråk och kränkt heder" kan man läsa följande:
"Ibland utlöste en bagatell ett mord. Den 9 juni 1589 anklagades knekten Anders för mordet på drängen Bengt Persson. De hade kastat pil och Anders missade piltavlan, varpå Bengt hånade honom genom visslingar. Det räckte för Anders att dra sin kniv och sticka den i huvudet på Bengt "så att kniven gick ut i strupan". Domstolen ansåg att ett mord för en så ringa orsak inte kunde accepteras och dömde Anders till döden."
I och med att man kallade det för pil och inte spjut så tyder det på att det var relativt små objekt, liknande våra dartpilar. Så det kan vara det första beviset på den första dokumenterade dartmatchen i Sverige. I alla fall dess direkta föregångare.

Dart och RF (Riksidrottsförbundet).

Ansökningar till RF som inte resulterat i medlemskap: Svenska Dartförbundet (SDF) har tidigare ansökt om medlemskap vid 1977, 1979, 1981, 1983, 1991, 1993, 1995, 1999 och 2001 års riksidrottsmöten/RF-stämmor. Förbundets ansökan har vid samtliga tillfällen avslagits, även vid stämman 2001 då riksidrottsstyrelsen förordade att SDF skulle få bli medlem i gemenskapen. Ett medlemskap gick i stöpet pga att ett antal delegater redan lämnat mötet vid tidpunkten för omröstningen då många av dem var säkra på att darten skulle erhålla ett medlemskap.

Riksidrottsstyrelsens utlåtande 2001:

Dartsporten är enligt RS uppfattning en precisionsidrott bland andra liknande idrotter såsom till exempel sportskytte, bågskytte, casting m.fl. För utövandet av dylika idrotter krävs en fysisk ansträngning för att uppnå största möjliga precision, vilket är avgörande för det idrottsliga resultatet. Utan tvekan utgör en sådan prestation fysisk aktivitet som ryms inom den definition av idrott som idrottsrörelsen antagit.

Dartförbundet har under en längre tid strävat efter, och genom regler fastställt, att alkoholförtäring och dartspel inte hör samman. Även om det finns mer att göra på detta område är det RS uppfattning att förbundets seriösa inställning till hur dartsporten skall bedrivas, denna gång motiverar ett bifall till medlemsansökan. Att dart och alkohol inte hör ihop är en förutsättning för medlemskapet i RF.

ÄNTLIGEN! - 2009:

Vid RF-stämman i Visby den 17 maj 2009 godkändes äntligen Svenska Dartförbundet in i riksidrottsförbundets gemenskap, efter 32 år och 10 försök. 

Grundläggande bestämmelser.

Svenska Dartförbundet (SDF) och dess medlemmar har till uppgift att sprida och utveckla dartsporten i Sverige. Dartsporten skall organiseras efter demokratiska principer, och på så sätt att den i möjligaste mån blir tillgänglig för alla. SDF skall verka för en dopningfri idrott i linje med RF, där så är förenligt med WDF. WDF har numera (2005) antagit WADA's dopningspolicy i sin helhet.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång